KristiinaMayra

Toisenlainen VOKKI vanhuksille Suomeen

  • Merkki vanhuudesta - Ryppyinen käsi
    Merkki vanhuudesta - Ryppyinen käsi

 

Vastaanottokeskus vanhuksillemme - Miksei?

Viime aikoina on monia vastaanottokeskuksia suljettu ja taas vastaavasti uus jouduttu perustamaan. Niistä on koitunut kuluja myös niiden lopettamisen jälkeen, koska monet tiloista on jouduttu korjaamaan, siivoamaan ja parantamaan uuteen käyttötarkoitukseen sopiviksi. Maahanmuuton kustannuksista on käyty kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan, mutta varmaa on, että kustannuksia on. Ihmettelemistä riittää sellaisten kommenttien tai jopa asiantuntija lausuntojen todenperäisyys, joissa väitetään, ettei nämä kulut olis keneltäkään kantasuomalaiselta pois. Mikään ei ole ilmaista ei edes ilmaiset palvelut vaan jostakin on rahoitus niihinkin otettava. 

Koska maahan muutto keskustelussa hyvin harva erottelee maahan muuttajan, turvapaikan hakijan ja laittoman maahan tulijan toisistaan on keskustelu usein hyvinkin kuuma veristä. Jokainen ymmärtää, että maahan muuttaja muuttaa kohdemaahan työn tai opiskelun takia ja useimmiten myös elättää itsensä käyttäen hyvin vähän tai ei ollenkaan uuden kotimaan sosiaalipalvelujen resursseista. Turvapaikan hakijan (oikean sellaisen) kohdalla kustannuksia syntyy ja palveluja tarvitaan, mikä on ymmärrettävää ja jopa sallittua kun puhutaan todellisesta hädän alla olevasta henkilöstä. Laittomasti maahan tullut (paperiton)tai kielteisen päätöksen jo saanut on ehdottomasti keskustelua herättävä ja jopa vihaa aiheuttava ryhmä. Tästä ryhmästä onkin keskusteltava, eikä heistä aiheutuvia kuluja tulekaan ymmärtää!

Siksi olisi aiheellista siirtää resursseja, varoja ja palveluita vanhuksiin, jotka ovat työllään ja maksamillaan veroilla jo lunastaneet paikkansa ja ihmisarvoisen kohtelunsa. Ratkaisuna voisi siis hyvin olla toisenlainen vastaanottokeskus, jonka tarkoituksena olisi ottaa vastaan vanhuksemme. Enkä usko, että tälläinen Vokki aiheuttaisi ongelmia kummallekaan vastapuolelle eli sekä vastustajat, että kannattajat olisivat kerrankin yhtämieltä.

Vanhuksien kohdalla tausta on helppo tarkistaa ja kiintiöt pitää kohdillaan, koska asuinkunnassa on tietoa jo pidemmältä aikaväliltä. Vanhukset eivät ole kovin liikkuvaa väestöä, joten tietokantaa varmasti löytyy. Näin ollen ei syntyisi paperittomia tai taustoistaan epäselviä asukkaita keskukseen. Vanhuksen tunnistaa jo työnteosta rypistyneiden käsien, sekä elämän ja vuosien tuomista surun juonteista tai naururypyistä, joten ikätarkistuksia tai DNA kalliita geenitutkimuksia tuskin tarvittaisiin. Pääkriteerinä voisikin vaikkapa 40 vuoden ajalta jonkinlaisten verojen maksu Suomen valtiolle. 

Asuminen, ravinto ja kaikki keskuksessa tarjottavat palvelut olisivat tietenkin asukkaille ilmaisia. Näin tavallaan siirrettäisiin terveyden huollon ym. Sosiaalipalvelujen kulut käytettäviksi vastaanottokeskukselle. Verottomuus tulisi ehdottomasti myöntää tälle hyväntekeväisyys laitokselle, eikä se nostaisi kenenkään hiuksia, eikä pahoittaisi kenenkään mieltä. 

Rahoitukseen voisi käyttää aluksi vaikka starttirahaa, jota nykyisin annetaan pienten yritysten perustamiseen liiankin avokätisesti. Kaikki mahdolliset yritystuet olisivat seuraavalla sijalla. NIiden löytämiseen ja  hakemiseen avustajiksi löytyy jo valmiiksi käytännön kautta koulutettuja ja erittäin avuliaita viroissaan toimivia henkilöitä vähän joka virastosta. Yksityistä rahoitusta voitaisiin houkutella porkkanalla, joka tarkoittaisi varojen kierrätystä ulkomaisten pankkien kautta, sekä näiden sijoitusten verottomuutta. En usko, että löytyisi vastustajia, koska rahat menisivät hyvään tarkoitukseen. Kaikki ylijäämä varat kotiutettaisiin tietysti uudelleen ja täysin keskuksen käyttöön, joten ne vähentäisivät lopulta kuitenkin keskukseen valtion puolesta käytettyjä varoja. Tosin tässä tapauksessa toiminnasta ei syntyisi miljoonien voittoja sijoittajille, joten akanat karsiutuisivat jyvistä ja todellinen auttamishalu nousisi etusijalle.

Olen henkilökohtaisesti hyvin varma, että vapaaehtoista henkilöstöä löytyisi ja paljon. Monet lähtisivät nykyisen työllistämiskokeilun piirissä hyvillä mielin tekmään arvokasta työtä, joka kohdistuisi omiin vanhuuksiimme, siis heihin, jotka tätä hyvinvointivaltiota ovat olleet rakentamassa. Keskusilla olisi myös suuri työllistävä vaikutus kun kaikki palvelut hoidettaisiin kotimaisilla markkinoilla ja työvoimalla. Kotimaan matkailu lisääntyisi kun vanhuksia käytettäisiin lomailemassa kotiseudullaan. Avustavien henkilöiden määrä olisi valtava, joten paikalliset yritykset saisivat lisää tilauksia pelkästään heidän majoittamisestaan ja ruokailuun liittyvistä palveluista.

Mikä olisikaan parempi teema 100 vuotiaan Suomen juhlintaan kuin tällaiset toisenlaiset Vokit? 100 vuotisen juhlan suunnittelu komiteakin voisi käyttää varat kotimaassa, eikä tarvitsisi ostaa kulkuneuvoja Afrikkaan. Yhtä hyvää mieltä ne bussit toisivat keskuksen asukkaillekin ja mikä parasta selvittäisiin pienemmillä kokouskuluilla, koska kaikki tapahtuisi lähempänä. Mikä parasta, Suomessa valmistetut suomalaisin voimin painetut tarrat juhlistaisivat 100 vuotisjuhlaa ihan oikeassa paikassa eli Suomen maanteillä. Toisenlainen Vokki yhdistäisi suomalaisia, eikä jakaisi toisilleen vieraiksi ääripäiksi, joten sisäinen turvalisuus lisääntyisi.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat